Toen ze naar hartelust hadden gegeten en gedronken...
(uit: De Odyssee)

WELKOM

Op deze blog kunnen de deelnemers aan de Stavoorcursus Pensioen In Zicht juni 2008, hun ervaringen, foto's en informatie met elkaar uitwisselen. En verder is alles welkom wat deze blog nog interessanter kan maken...

maandag 16 juni 2008

zondag 8 juni 2008

Fotoalbum van Herman & Elze

PENSIOEN IN ZICHT juni 2008

In de eerste week van juni kwam een groep mensen bijeen in Maison La Grande Combe in St. Izaire, voor een bezinning over de naderende pensionering.

Deelnemers:
Frans en Yvonne van den Bosch, Harm en Rikie Bron, Rina en Thom Houg, Ton Kuijpers en Leni van der Meer, Erik Molegraaf en Sylvia Sletering, Willem Pel en Trix van Ankeren, Walther en Adrienne Spijkers, Jan Stok en Jeroen Loppersum. Herman Hietbrink en Elze Scholtens waren ook van de partij. Zij vaarden weliswaar hun eigen koers, maar schoven gezellig aan bij ontbijt en diner.


FOTO'S
Klik hier op
foto's voor een indruk van een inspirerende week in een gewoon bijzonder verblijf...

E-mailadressen:
Erik & Sylvia
Frans & Yvonne
Harm & Rikie
Herman & Elze
Jan & Jeroen
Rina & Thom
Ton & Leni
Walther & Adrienne
Willem & Trix

Deze cursus van Stavoor werd op inspirerende wijze gegeven door trainer/adviseur Hetty Oosterbeek
en in hoge mate mogelijk gemaakt door
Hans en Nelleke (Maison La Grande Combe)

R E A C T I E S
Geïnspireerd door de recepten van Nelleke?
Plaats hier een eigen recept dat je met de groep wilt delen!
Heb je nog leuke verhalen en of foto's?
Mail je recept, verhaal of foto naar
Jeroen, dan zorgt hij dat het op de blog komt.

Een "gewoon bijzonder" verblijf in Maison La Grande Combe...

Hoe ouder ik word...

"Hoe ouder ik zelf word, hoe meer ik constateer, niet alleen dat kindertijd en ouderdom bij elkaar horen, maar ook dat het de twee levensperioden zijn waarin ons de diepste ervaringen geschonken worden."

- Marguerite Yourcenar (uit: Met Open Ogen)

Klein?

Kleine dingen doen

Klein in mijn oog

Liefde onbewust erin gelegd

Liefde die de ander ervaart

Groots!

(Harm Bron, 5-6-2008)

Waar moet je zelf voor gaan zorgen?


* structuur

* sociale contacten

* beweging, zowel fysiek als mentaal

* bijblijven

* uitdagingen aangaan

Zorg dat je een leuk/mooi/wijs/gek mens blijft (wordt)!

Het project

De 2e carrière

* Maak je wens kenbaar

* Verbind je ermee

* Praat erover

* Weiger wat niet van toepassing is

* Vier het resultaat

Programma



'Thuis in La Grande Combe: tussen droom en werkelijkheid'

Data: 1 t/m 6 juni 2008
Accomodatie: La Grande Combe in St. Izaire in Frankrijk
Cursusleiding: Hetty Oosterbeek

Zondag
Vanaf 16.00 uur aankomst en kennismaking met de deelnemers. 's Avonds was er een feestelijk welkomstdiner.

Maandag
Introductie en nadere kennismaking. 's Middags wandeling met onze gastheer Hans Versteegen naar de bovengelegen ruïne Les Cabanes. Hans vertelde ons veel wetenswaardigheden over de bouwstijl en over de omgeving. Na het diner aandacht voor de betekenis van werk in ieders leven.

Dinsdag

Vandaag lieten we onze gedachten gaan over de waarde van betaalde arbeid. Wat was positief en wat kunnen we missen als kiespijn?... Na de lunch toonde
Anne ter Maten haar keramiek vertelde over haar leven in Frankrijk en hoe zij hier zo terecht is gekomen. Daarna gingen we zelf met klei aan de slag!
's Avonds stonden we stil bij het afscheid nemen van betaald werk.

Woensdag
Na het ontbijt stonden we stil bij welke veranderingen ons te wachten staan als we stoppen met werken. Tijd, vrije tijd, huishoudelijk werk, tijdsbesteding, hobby's, samen, alleen, anderen, minder inkomen enzovoorts. Daarna werd er gewandeld of gekookt. De culinaire workshop was onder leiding van onze gastvrouw Nelleke Versteegen. We maakten polentakoekjes, boeren grove paté, citroensaus en Roquefortsaus, sladressing en sinaasappeltaart. De zalm werd 's avond live gebakken. Eén kant met zout en zwarte peper, de andere kant alleen zout en bloem. Alleen de bloemkant bak je. Daarna draai de zalm om, doet het vuur uit en deksel op de pan. De zalm gaart dan na. Op deze manier maak je van zalm, zelfs van slechte kwaliteit, een heerlijk stukje vis! Nelleke heeft ons de fijne kneepjes van het vak bijgebracht en beantwoordde zorgvuldig al onze vragen. Het is van groot belang dat eten met zorg en liefde wordt klaargemaakt, want dat proef je in het eindresultaat! We hebben geweldig veel kennis opgedaan en 's avonds - uiteraard - verrukkelijk gegeten. De recepten staan elders op deze blog.

Nog een paar gezonde tips:
- Als je knoflook en tomaten gebruikt, altijd de kern verwijderen.
- Laurierblad nooit vers gebruiken, maar altijd eerst laten drogen.
- Gebruik tomatencoulis om een smaakvolle en gezonde saus voor over de rijst te maken.

Na een vrije middag besteding, stond die avond in het teken van de sterren. Het thema was "De hemel op aarde" en Wilfried de Haan vertelde ons over diverse aspecten van de astronomie en astrologie. Het was die avond helaas te bewolkt om naar de sterren te kijken, dus de telescoop bleef ingeklapt. Meer info over de sterrenhemel? Klik op
Astronet

Donderdag
In de ochtend voerde Nelleke ons mee in haar passie voor de wereld van 't Kleine. Ons dagelijks leven bestaat uit talloze kleine momenten en handelingen. De waarde hiervan is vaak onderschat en wordt dikwijls ontkend. Een blik in de wereld van 't Kleine verdiept ons inzicht en herwaardeert dat wat wij als gewoon en vanzelfsprekend ervaren. Het werd een ontroerende en zeer inspirerende ochtend!



's Middags was er ruimte voor onze jongens/meisjesdromen: oude jeugdfoto's lieten ons teruggaan in de tijd. Wat waren onze wensen voor de toekomst? De wens uitspreken en er met anderen over praten is het begin van de vervulling van de wens!

's Avonds wisselden we op inspirerende wijze ideeën en ervaringen uit aan de hand van door ons zelf meegenomen dierbare voorwerpen. De avond werd afgesloten met een goed glas wijn bij het kampvuur op het terras. Erik zorgde met zijn gitaar voor de muzikale omlijsting.

Vrijdag
Op deze laatste ochtend stond de evaluatie centraal. Zondermeer was iedereen het erover eens dat het een zeer inspirerend week was geweest, waarin ieders bewustwording van een nieuwe fase in zijn/haar leven (pensioen) is bijgebracht en aangewakkerd. Na de koffie en (kruiden)thee hebben we gepassioneerd en dankbaar van elkaar afscheid genomen. Natuurlijk werden Nelleke en Hans werden niet vergeten. Erik sprak hen namens de groep toe en bedankte ze voor hun warme en persoonlijke gastvrijheid en het geweldige verblijf op de Combe, waardoor deze week onvergetelijk is geworden!

Engeltjes op je tong



Maison La Grande Combe
recepten van de kookworkshop

Muesli

2 koppen rozijnen
6 koppen havervlokken
1,5 kop gemengde noten met wat sesamzaad en zonnebloempitten
snufje zout
kleine theelepel sereh (citroengras)
8 eetlepels vloeibare honing

De rozijnen moeten geweld in warm water. Rooster dan de havervlokken in een grote koekenpan en apart de zaden en de noten. Dan kunnen ze daarna bij elkaar. Neem wat zout tussen duim en (eigen)wijsvinger en doe dat erbij. Nu ook goed de uitgedrukte rozijnen en de kleine theelepel sereh. Vervolgens de honing erover en grondig en voortdurend omscheppen. Daarna af laten koelen op een schaal of groot pizzabord. Afgekoeld kan de muesli het best in een goed afgesloten pot (weckfles met rubberring) bewaard worden.

--------------------

Yoghurt

1 bakje Activa naturel (Danone)
2,5 liter volle melk

Doe de Activa in een grote pot.
Verwarm de melk tot 50 °C. Doe de melk over de Activa, sluit de pot goed dicht en zet weg in een warme, geïsoleerde ruimte (hooikist of iets van piepschuim). Acht uur laten staan. Doorroeren.


--------------------

Boeren grove paté

Voor een terrine van ± 1,5 liter voor ± 6 – 10 personen

1 doosje lardons (gerookte spekjes)
3 eetlepels olijfolie
200 gram kippenvlees
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook
500 gr varkensgehakt
250 gr kip of kalfsvlees gehakt
20 gr broodkruimels
8 eetlepels peterselie
1 eetlepel tijm
1 eetlepel oregano
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel 4 épices
1 theelepel zeezout
½ theelepel zwarte peper
60 ml brandewijn
1,25 dl kippenbouillon
pancetta

Bak de kippenlevers in olijfolie ± 1 minuut, haal ze uit de pan en hak ze in stukjes. Fruit de uien en de knoflook, maar niet bruin. Bak de lardons uit. Doe alle ingrediënten in een grote kom, meng alles goed door elkaar en doe het mengsel in de terrine en druk alles goed aan. Leg de pancetta erover, terrine afdekken en in ovenschaal zetten met water en bakken ± 75 minuten. Zet het weg met iets zwaars erop en laat het afkoelen. De paté is goed als de kerntemperatuur 58 °C of wat meer is.

--------------------

Polentakoekjes
ofwel
Galettes de semoule (de polenta) au chèvre

7,5 dl melk
1,5 theelepel zout
200 gram polenta (maïsgriesmeel)
2-3 eetlepels fijne kruiden: peterselie, tijm, bieslook, salie, oregano, etc.
1 mespuntje nootmuskaat
witte peper
50 gr boter
50 gr geitenkaas
2 uitgeperste teentjes knoflook

De melk met zout, peper en nootmuskaat warm maken, koken, daarna het vuur laag. Doe de helft van de boter erbij en ook de kaas en de kruiden. De polenta langzaam erin doen en roeren. Even laten garen en dan van het vuur af. Goed omroeren. Strijk de massa uit op een ingevette schaal van 1 – 1,5 cm dik. Dek het af en zet het op een koele plek om koud te worden. Daarna uitsteken in rondjes of vierkantjes en bakken of in de oven op 200 °C ± 15 minuten.

--------------------

Sauce Roquefort

Roquefort en crème fraîche zijn de ingrediënten van deze saus, die het voortreffelijk doet over filet de dinde of gebakken zalm of magret de canard.

Voor vier tot zes personen: 70 gram Roquefort en 2,5 deciliter crème fraîche. Warm de crème fraîche in een pannetje met dikke bodem op een plaatje voorzichtig op. Doe er de Roquefort in en wacht tot die gesmolten is. Af en toe roeren. (Nooit laten koken!!!). De saus is klaar voor gebruik.

--------------------

Citroensaus

Voor .. personen

crème fraîche
mayonaise
citroensap
citroen-essence
witte peper

Meng ± 4 eetlepels crème fraîche met 1 à 2 eetlepels goede mayonaise en roer er ± 2 theelepels citroensap door en/of wat citroenrasp. Voeg dan een ½ theelepel citroen-essence toe. Doe er wat witte peper in en zet het koud weg tot gebruik.

--------------------

Dressing voor sla

2 eetlepels moutarde de Dijon
twee teentjes knoflook
een eetlepel wijnazijn (fut de chêne)
zout, peper, zonnebloemolie
heet water

Pers de knoflook uit in de mosterd. Doe er een klein theelepeltje zout bij en een mespuntje peper, plus de wijnazijn. Klop dan beetje bij beetje de olie erdoor tot de massa mooi dik en lobbig is. De hoeveelheid olie is ongeveer een theekopje vol. Om de dressing luchtiger te maken klop je er tenslotte twee tot drie eetlepels heet water door.

Variaties maak je door een andere azijn te gebruiken, bijvoorbeeld balsamico- of frambozenazijn en/of door een klein beetje andere olie toe te voegen, bijvoorbeeld twee eetlepels olijfolie of notenolie. Heel bijzonder is om wat fijn verkruimelde Roquefort er in te doen.

--------------------

Sinaasappelgebak met olijfolie

175 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
wat zout
130 gram suiker
geraspte schil en sap van een sinaasappel
2 grote eieren, gesplitst
een klein glas Rivesaltes of liever nog Sauternes
4 eetlepels goede olijfolie
Voor de sinaasappelsaus: het sap van 1 sinaasappel en 80 gram suiker

Oven op 180 °C voorverwarmen. Met olijfolie een springvorm van plusminus 20 centimeter goed invetten. De gezeefde bloem, bakpoeder en het zout mengen en de geraspte schil en suiker er door doen. De dooiers, samen met het rasp, de zoete wijn en de olijfolie mengen met de bloem. De stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig door spatellen. Dan de massa in de vorm gieten en in de voorverwarmde oven zetten gedurende 45 minuten. Suiker oplossen in sap voor de saus in pannetje op het vuur. Als de taart uit de oven komt prik dan vele gaatjes (100) in de bovenkant en lepel de saus er beetje bij beetje over heen. Laat afkoelen en maak de vorm niet open tot de saus in de taart is getrokken. Een hele nacht intrekken is het lekkerst.

--------------------

Sinaasappelliqueur
ofwel
Quarante quatre


Neem een grote weckpot en doe daar 44 halve suikerklontjes in. Neem een mooie schone sinaasappel en maak er met een fijn mesje 44 kleine sneetjes in, waar je elk een koffieboon in stopt. Doe deze sinaasappel in de pot en voeg er een liter vruchten alcohol aan toe van minimaal 35%. Doe een ring op het deksel en sluit de pot. Zet weg op een koele droge plaats. De eerste dagen af en toe even schudden tot de suiker is opgelost. In totaal minstens 44 dagen laten staan. Dan is de likeur klaar, maar het mag ook langer staan. Deze prachtige goudgele likeur is verrukkelijk bij een dessert of bij de koffie, na een diner.


--------------------