Toen ze naar hartelust hadden gegeten en gedronken...
(uit: De Odyssee)
(uit: De Odyssee)
WELKOM
Op deze blog kunnen de deelnemers aan de Stavoorcursus Pensioen In Zicht juni 2008, hun ervaringen, foto's en informatie met elkaar uitwisselen. En verder is alles welkom wat deze blog nog interessanter kan maken...
zondag 8 juni 2008
Programma
'Thuis in La Grande Combe: tussen droom en werkelijkheid'
Data: 1 t/m 6 juni 2008
Accomodatie: La Grande Combe in St. Izaire in Frankrijk
Cursusleiding: Hetty Oosterbeek
Zondag
Vanaf 16.00 uur aankomst en kennismaking met de deelnemers. 's Avonds was er een feestelijk welkomstdiner.
Maandag
Introductie en nadere kennismaking. 's Middags wandeling met onze gastheer Hans Versteegen naar de bovengelegen ruïne Les Cabanes. Hans vertelde ons veel wetenswaardigheden over de bouwstijl en over de omgeving. Na het diner aandacht voor de betekenis van werk in ieders leven.
Dinsdag
Vandaag lieten we onze gedachten gaan over de waarde van betaalde arbeid. Wat was positief en wat kunnen we missen als kiespijn?... Na de lunch toonde Anne ter Maten haar keramiek vertelde over haar leven in Frankrijk en hoe zij hier zo terecht is gekomen. Daarna gingen we zelf met klei aan de slag!
's Avonds stonden we stil bij het afscheid nemen van betaald werk.
Woensdag
Na het ontbijt stonden we stil bij welke veranderingen ons te wachten staan als we stoppen met werken. Tijd, vrije tijd, huishoudelijk werk, tijdsbesteding, hobby's, samen, alleen, anderen, minder inkomen enzovoorts. Daarna werd er gewandeld of gekookt. De culinaire workshop was onder leiding van onze gastvrouw Nelleke Versteegen. We maakten polentakoekjes, boeren grove paté, citroensaus en Roquefortsaus, sladressing en sinaasappeltaart. De zalm werd 's avond live gebakken. Eén kant met zout en zwarte peper, de andere kant alleen zout en bloem. Alleen de bloemkant bak je. Daarna draai de zalm om, doet het vuur uit en deksel op de pan. De zalm gaart dan na. Op deze manier maak je van zalm, zelfs van slechte kwaliteit, een heerlijk stukje vis! Nelleke heeft ons de fijne kneepjes van het vak bijgebracht en beantwoordde zorgvuldig al onze vragen. Het is van groot belang dat eten met zorg en liefde wordt klaargemaakt, want dat proef je in het eindresultaat! We hebben geweldig veel kennis opgedaan en 's avonds - uiteraard - verrukkelijk gegeten. De recepten staan elders op deze blog.
Nog een paar gezonde tips:
- Als je knoflook en tomaten gebruikt, altijd de kern verwijderen.
- Laurierblad nooit vers gebruiken, maar altijd eerst laten drogen.
- Gebruik tomatencoulis om een smaakvolle en gezonde saus voor over de rijst te maken.
Na een vrije middag besteding, stond die avond in het teken van de sterren. Het thema was "De hemel op aarde" en Wilfried de Haan vertelde ons over diverse aspecten van de astronomie en astrologie. Het was die avond helaas te bewolkt om naar de sterren te kijken, dus de telescoop bleef ingeklapt. Meer info over de sterrenhemel? Klik op Astronet
Donderdag
In de ochtend voerde Nelleke ons mee in haar passie voor de wereld van 't Kleine. Ons dagelijks leven bestaat uit talloze kleine momenten en handelingen. De waarde hiervan is vaak onderschat en wordt dikwijls ontkend. Een blik in de wereld van 't Kleine verdiept ons inzicht en herwaardeert dat wat wij als gewoon en vanzelfsprekend ervaren. Het werd een ontroerende en zeer inspirerende ochtend!
's Middags was er ruimte voor onze jongens/meisjesdromen: oude jeugdfoto's lieten ons teruggaan in de tijd. Wat waren onze wensen voor de toekomst? De wens uitspreken en er met anderen over praten is het begin van de vervulling van de wens!
's Avonds wisselden we op inspirerende wijze ideeën en ervaringen uit aan de hand van door ons zelf meegenomen dierbare voorwerpen. De avond werd afgesloten met een goed glas wijn bij het kampvuur op het terras. Erik zorgde met zijn gitaar voor de muzikale omlijsting.
Vrijdag
Op deze laatste ochtend stond de evaluatie centraal. Zondermeer was iedereen het erover eens dat het een zeer inspirerend week was geweest, waarin ieders bewustwording van een nieuwe fase in zijn/haar leven (pensioen) is bijgebracht en aangewakkerd. Na de koffie en (kruiden)thee hebben we gepassioneerd en dankbaar van elkaar afscheid genomen. Natuurlijk werden Nelleke en Hans werden niet vergeten. Erik sprak hen namens de groep toe en bedankte ze voor hun warme en persoonlijke gastvrijheid en het geweldige verblijf op de Combe, waardoor deze week onvergetelijk is geworden!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten